Pécsi piac – tervpályázat

Helyszín: Pécs
Tervezés éve: 2015
Helyezés: III. díj
Építész tervező:
Mészáros János
Építész munkatársak:
Buzás Bence Álmos, Jäger Krisztián, Mészáros Márton, Mészáros András

Tájépítészet:
Újirány Tájépítész kft. (közbeszerzési szakasz)

Közlekedéstervezés:
Nala-Mi kft. (közbeszerzési szakasz)

Pécs déli és északi városrészének találkozási pontján található új vásárcsarnoka terület egyetlen világháború előtti városi tömbjével folytat párbeszédet-,fejezi be a megszűnt tömbszerű beépítést.

Az épülettel szemben jogosan elvárás a gazdaságos-, funkcionális működés,ugyanakkor helyzetéből adódóan, és a város életében betöltött szerepe miattugyanennyire fontos is jelképszerű megjelenés is. Tervünk ezek között azelvárások között keres harmonikus kapcsolódási pontot, viselkedik egyszerremereven és könnyeden, racionálisan és játékosan.

A Bajcsy-Zsilinszky és Zólyom utca sarkán lévő saroképületet kiindulásipontnak véve egy régi-új városi tömböt hoz létre, ahhoz nem stilisztikailag,hanem struktúrájában illeszkedve.

A két épület között létrejövő belső tér megidézi a terület udvaros elrendezését,egy időszakos vásárokra alkalmas területet hozva létre. A tértől délre lévő nagytömegű csarnoképület Nyugatról befejezi a Bajcy-Zsilinszky út térfalát,városképileg egységes tömböt hozva létre.

Az épület alaprajzi elrendezése egyszerre követi a funkcionális használathozszükséges raszteres kialakítását, és kapcsolódik a külső területek tájépítészeti,urbánus karakteréhez. A belsőben így létrejött egyfajta dinamikus egyensúlymeghatározza a belső tereket.

A Pécsi Vásárcsarnok épületére kiírt tervpályázaton III. díjat elért tervet, egymásodik közbeszerzési eljárásban lehetőségünk nyílt továbbtervezni. Apontosított megrendelői igényekhez igazított változat megtartja az épületlényegi városi karakterét, kívülről finomított anyaghasználata, és az északiteresedést körülölelő tömb változásai jelentik a fő különbséget. A belsőbenazonban a funkciók növekedése miatt jóval zártabb, pragmatikusabb,dinamikának kevésbé teret engedő jelleg jött létre